mandag den 19. august 2013

Den blomstrende have af Naja Marie Aidt


14 kommentarer:

  1. Når du giver dit bidrag til analysen, så skal du starte med at give afsnittet en overskrift, der er dækkende for det du skriver om. Fx Perspektivering til Paradisets Have. Husk også dit navn!

    SvarSlet
  2. Forholdet mellem Thomas og Erik

    De tager afsted på ferie sammen som gode venner. Og efter Thomas mening "som brødre og lidt til".
    Under ferien ændre deres fohold sig, eller også er det dem der ændre sig. Man får på fornemmelsen at Thomas kan lide Erik lidt mere end bare venskabeligt. Der er måske en hentydning til han er bøsse. Ellers er han ihvertfald jaloux på at Mette kommer mellem deres venskab, eller forhold. Han er misundelig over at han nu ikke er ene om at få alt Eriks opmærksomhed. Og det er nok først der han finder ud af hvor meget han holder af Erik. Han ved måske ikke selv at han er homoseksuel endnu, men der er nok noget om det i hans underbevidsthed. Men lige meget hvad har han en stor interesse for Erik, det ses også til sidst i novellen "jeg ville så gerne have rørt hans mund"

    SvarSlet
  3. Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver

    Paradisets have

    Lige som Adam og Eva fra bible i paradisets have hvor Eva bliver fristet af slangen til at tage en bid kunskabsæblet og bliver bevist om ting fx. at de er nøgne også begynder de at tage tøj på. Det ender med at de bliver smidt ud af paradisets have.

    I den blomstrende have hvor det er Mette der frister Erik til at kysse hende på den måde snyder Mette Erik til at lukke hende ind i hans liv og dermed ind i ham og Thomas liv.
    Efter han har kysset Mette og har fortalt Thomas tænker thomas:"jeg kunne ikke bare vælte ham omkuld i grøften og hviske sjofle vittigheder ind i hans tinding, mærke duften fra hans hår: salt og sej og fyld af blæst og skyer".
    Et eksempel på at de nu er mere beviste om hvad de gør. til sidst i historien bliver de sendt hjem af bedstefar.

    Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver-Oliver

    SvarSlet
  4. Titlen skal ikke fortolkes som om at der er en have fuld af blomster. Den kan sammenlignes med "paradisets have".
    Den sammenligning kan man se allerede efter første side, hvor man får følgende sætning: "Man kunne skimte havet som en genspejling i himlen". Dette kan fortolkes som at du sidder oppe i himlen,og faktisk kigger ned påhavet som bliver spejlet.

    Historien kan også fortolkes som historien Adam, Eva og slangen. Hvis du kigger fra Thomases synsvinkel er det Mette der er slangen, fordihun splitter Erikog Thomas ad. Ser du fra Eriks synsvikel er det Thomas der er slangen fordi han bliver jaloux på at Erik er 'optaget'. Derfor prøver han at splitte dem.

    Til sidst siger morfaren "Så er der afgang" råbte morfaren ude fra indkærslen.Dette kan være en sammenligning med hvordan Adamog Eva bliver smidt ud af paradisets have.

    SvarSlet
  5. Ida

    Forholdet mellem Erik og Thomas ændres:

    Eriks og Thomas' forhold er meget godt i starten. I starten bruger forfatteren meget ordet "Vi" meget når hun beskriver Erik og Thomas. De laver alting sammen. fx 'Vi sad i de grønne stole'
    'Vi spiste bradepandekage' og 'Vi bevægede os altid..'
    Et rigtigt godt venskab men det forhold bliver ændret en del da Erik bliver mere moden og bliver vild med Mette. Thomas er stadig lidt umoden og det er der et eksempel på, på side 38 nederst.
    "Du Thomas. Har du nogensinde kysset en pige?" Jeg troede ikke mine egne øre. "Er du rigtig rund mand gu har jeg da ej..."
    Til sidst i novellen kan man forstå at de er blevet større og mere modne. De kender sig selv bedre og som novellen fortæller til sidst: 'Vi sejlede ind i efteråret og vandt mange nye sejre.' Det kan betyde at deres barndom er slut og de begynder at blive voksne.

    SvarSlet
  6. Udviklingen i Thomas og Eriks venskab.
    Thomas og Erik er i sommerhus sammen de er bedste venner, de gør stortset alt sammen. men i løbet af sommerferien sker der noget i deres venskab. Erik begynder at få følelser for Thomas kusine Mette det bliver Thomas lidt jaloux over for han har måske også selv lidt følelser for Erik. de følelser træder tydeligt frem gennem novellen fx jeg ville så gerne have rørt ved hans mund og "jeg kunne se hans gyldende overkrop og de våde mørke hår forsvinde og dukke op igen i det blå"

    SvarSlet
  7. Tema:
    Bogens hovedtema vil jeg mene er idensitet, fordi det handler meget om at han skal finde ud af hvem han er.
    Thomas bliver usikker på sig selv da hans gode ven Erik bliver forelsket i hans kusine Mette.
    Han bliver usikker på hvilket køn han er til, da han synes at ham selv, og Erik er lidt mere end bare venner.
    fx på side 37 linje 21 "Jeg kunne se hans gyldne overkrop"
    Bogens bitemaer er Jalousi, kærlighed, venskab,

    Linea

    SvarSlet
  8. Thomas og Erik i novellen går næsten fra dreng til mand.
    De starter begge ud som to drenge på ferie hos Thomases bedsteforældre. De leger, bader, løber rundt i kliterne og er bare normale drenge. Thomas har måske nogle følelser for Erik på det her tidspunkt, han ved det måske ikke så meget selv og han har jo Erik for sig selv så han behøver ikke rode rundt i det. I midten af historien er det som om at det går op for Erik at han er ved at blive ældre, han får nemlig et øje for Mette. Thomas er stadig ret barnlig, han syntes kun Mette er grim og dum. Hans reaktion er måske en blanding af hans følelser for Erik og det at han er ret barnlig og stadig er en dreng. Eriks følelser for Mette bliver bare større og større og en aften fortæller han Thomas at ham og Mette har kysset. Thomas bliver ret passiv og ked af det. Han tror at han måske mister han barneven, Erik. Hans følelser kommer også frem i ham og han stiller sig selv et spørgsmål "Har jeg følelser for Erik?" Thomas syntes at det er helt vildt klamt at Erik har kysset med Mette det får man også a vide da han siger 'Rørte du også ved hende? Spurgte jeg med stemmen fuld af afsky.' Det visser hvor meget Thomas han syntes det er klamt, også selv om det er hans bedste ven der kysser en pige for første gang er hans respons bare "klamt".
    I slutningen er det som om de begge to er blevet lidt ældre. Der er at afsnit hvor morfaren vil have Mette til at klippe blomsternes kroner af som man kan tolke som at Mette vil klippe drengene fri fra barndommen og føre dem ind i voksen livet.

    SvarSlet
  9. Den blomstrende have
    handler om to drenge ved navn Thomas og Erik. De er i sommerhus med Thomas mormor, morfar og hans kusine. Thomas og Erik er bedstevnner og laver alting sammen. I løbet af ferien bliver Erik små forelsket i Thomas kusine Mette. Thomas føler at Mette stjæler Erik fra ham, det gør at deres venskab ænder sig.

    SvarSlet
  10. "Jeg kunne se hans gyldne overkrop og det våde, mørke hår forsvinde og dukke op igen i det blå"
    Det er muligt at vores ven Thomas er homoseksuel eller måske er han bare virkelig glad for Erik.
    Efter Erik har fortalt Thomas at han er forelsket i Thomas's kusine Mette, prøver Thomas at nedgør Mette. Fx på side 38 "Se hvor midebleg og fed hun er"
    Måske kan Thomas godt lide Erik som mere end en ven. Måske vil Thomas bare godt have Erik for sig selv.

    SvarSlet
  11. Perspektivering til Biblen
    I paradisets have er Adam og Eva uvidene og nærmest børn, men da slangen for dem til at spise æblet bliver de mere "modne" og flove over at de er nøgne. Drengene fra den blomstrende have oplever også den udvikling, at gå fra at være børn til at blive "voksne" og der kan man måske sige at Mette er slangen for hun for i hvert fald Erik i gang med udviklingen. Fælles for begge historier er også at Gud smider Adam og Eva ud af paradisets have, og morfaren "smider" på en måde også Erik og Thomas ud, så på en måde kan morfaren ses som gud, og fordi det også lidt er ham der bestemmer over de andre. Derudover kan novellen også sammenlignes med Syndfloden, for da Erik og Thomas stiger ombord på færgen, begynder det at regne.

    SvarSlet
  12. S. 18 "Selv hvis i lærer noget så i tror i kan noget er der altid nogen der kan gøre der bedre en jer"
    På en måde har PA ret når han siger at der altid vil være nogen der er bedre end en selv.
    En fra et andet land der har vidst lige siden han var 5 år at han ville være den bedste til de man gerne ville lave, men bare fordi man ikke er den bedste kan man godt være god og være succesfuld, igen det kommer an på hvilken branche man vælger. Stadig vil jeg sige at man skal gøre det man har lyst til selvom der er folk der er bedrefor det vil der altid være.

    SvarSlet
  13. Den blomstrende have er skrevet af den danske forfatter Naja Marie Aidt. Novellen er fra hendes udgivelse 'Vandmærker' fra 1993. Aidt er en af de fremtrædende forfattere i 90'erne, hvor kortprosa og lyrik for alvor vinder frem. Det er kendetegnende for flere af teksterne i 90'erne, at de er socialrealistiske og ofte kritiske over for de personer, som de skildrer.

    Den blomstrende have handler kort fortalt om de to drenge Thomas og Erik, der tilbringer en sommer sammen i sommerhuset hos Thomas mormor og morfar. Udover disse fire personer, møder vi også Mette, der har en central rolle i novellen.

    Ydre komposition: Novellen er på 9 sider

    SvarSlet
  14. It was extremely helpful for me. I'm cheerful I discovered this blog. Much obliged to you for offering to us, I too dependably gain some new useful knowledge from your post. 검증사이트

    SvarSlet